Sivut

maanantai 27. maaliskuuta 2023

Hiekkapuhalluspönttö

Tämmenenpä oli listalla mikä multa puuttu. Vähä siinä selasin nettiä ja juutuuppia. Mitä on tarjolla kaupallisella puolella ja minkälaisia kamppeita muut on rakennellu. Niistä sitte otin mallia.

Sitte oliki aika ruveta osien keruutalakoisiin. Tommone taivahanikune puolikskäytetty vaahtosammutin lojunu jo vuosia autotallin pöyän alla. Päätettiin poitsun kans, että siitä tulee meijän puhalluspönttö. Ens mietitytti, että kestääkö tommone. No kylesä luki ainaki, että koeponnistettu 12 barilla. Eikä mun kompurasta saa ulos ku 8 baria.

No pönttö tyhyjättiin ja vanahat sammutusjauheet kerättiin talteen ja toimitettiin hyötyjäteasemalle.

Jostakinhan se ilma ja hiekka pitää saaha pöntön sisälle. Porasin passelin reiä päälle mistä sain 3/8 kaksoisnipan laitettua pönttöön ja hitsillä kiinni. Täyttöaukkona sai toimia alkuperänen sammutimen venttilin aukko. Hitsasin siihen M20 mutterin. Siihen korkin tein toisesta M20 mutterista ja pätkästä jenkatankua. Väliin löyty jostain passeli o-rengaski.

Pohjaan tein 3/8 kaksoisnipalle myös reiän ja hitsillä kyseisen nipan asensin paikoilleen. Jalaksiksi nappasin 20x20 huonekaluputkea ja päihin isot prikat. Sitte pitikin ruveta kaivelemaan laatikoita osien suhteen. Muuten kaikki löytykin, mutta vedenerotin hässäkkää mulla ei ollut omasta takaa. Semmone piti siis käyä iha vasiten kaupasta hakemasa. Samalla otin letkuakin.

Suutintaki piti miettiä. Netistä kahtoin minkä kokosia mahtaa olla kaupasa myytävät. Sieltähän löyty 2 - 3,5 mm suuttimia. Niimpä tein oman näkemyksen 2 mm suuttimesta. 3/8 - 1/4 muunnosnippaan M8 sisäkierre ja siihen M8 ruuvista suutin päähä. Ruuviin porasin 2 mm reiän. 

Sitte se oliki kokeilu valamis. Jännityksellä ja pelon sekasin tuntein ootin kokeilua. Sitä saiki lopulta oottaa hyvinki pitkälle. Meni nimittäin yli puoli vuotta ennen testi rupeamaa...

Eikä se eka testi tietenkää menny iha kivuttomasti. Hiekkaa ei syystä tai toisesta tullu suuttimesta yhtään. Suuttimen ku kierti pois nii hiekka oli kyllä tullu suuttimen suulle, muttei jatkanu siitä etiäpäin. Päättelin jos ruuvin pään suoramuoto ja ruuvin pituus vaikuttanu. No katkasin ruuvin ja porasin vartavasten terävään kulumaan terotetulla poralla upotuksen suuttimeen. Mielensopukoisa oli semmone epäilys, että tyssääkö virtaus pystyseinään. Siks lyhensin suutinta ja tein jouhevammaks tuon juuren.

Juutuuppia selatesa josaki kohtaa näin, että oli rakennettu suutin vanahasta sytytystulupasta. No minä tietenki heti penkoho milijoonalaatikoita. Löytyhä sieltä muutama käypäne testiaihio. Joskus tuntuu, että kannattaako kaikkia aina säästää. No ei tietenkää kaikkia mahollista törkyä, mutta aika monennäköstä sitä saa ihan romustaki aikaseks.

Hitsasin tulupan pohojan 3/8 kaksoisnippaan kiinni ja tällä kertaa epoksilla sitte keraamin kiinni runkoon. Aika näyttää kuinka tuo tulee kiinni pysymään, mutta jos ei pysy nii tehään sitte uusi. Aihioita jäi vielä varantoihi.😁

Tein lisäksi 3mm pulttisuuttimen. Pääsee noista sitte kokeilemaan mikä toimii parahiten.

Jospa jätän tämän tällä kertaa tähän. Alunperinhä tämä kirjotus on alotettu 2022 syksyllä. Jäi vaan monen muun tärkiämmän asian jalakoihi. Pitää tehää oma pikku juttunsa sitte siitä miten toimi. Jos toimi....







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti